Spelletjes

In deze tijd van het jaar, nu we wat meer binnen zitten worden er vaak meer spelletjes gespeeld. Nu we ook nog meer gevraagd worden om binnen te blijven door Corona komt hierbij mijn lijst met spelletjes die een succes zijn, bij ons thuis of in Bij-1.

Concept kids dieren, een super leuk spel waarbij je als groep samenwerkt om het juiste dier te raden. Omdat hij zo visueel is ingesteld is hij geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Zwarte Peter, verdeel de kaarten over de hoeveelheid spelers, je zoekt een match van twee kaarten die bij elkaar horen. Je mag uit elkaars handen om de beurt een kaart pakken, degene die met Zwarte Peter overblijft heeft het spel verloren. Mijn zoon van zeven vind dit spel super leuk!

Mens erger je niet, monopoly junior, ladder en slangen, en Jenga zijn erg populair in Bij-1. ik moet zeggen dat behalve Jenga ik ze zelf niet graag speel. zou vast iets te maken hebben met niet tegen verlies kunnen, maar elke keer pakken de kinderen ze weer graag en dat is het belangrijkste.

Memory, kan natuurlijk niet ontbreken, een leuk spel met waar onthouden belangrijk is. Voor de kleine kinderen kan je beginnen met een paar kaartjes neer te leggen. Wat ik hiervan leuk vind is dat kinderen vaak nog beter zijn in het onthouden van de kaartjes dan ik.

Haba Boomgaard, ook echt een klassieker. Een coöperatief spel, lukt het je om het fruit uit de boomgaard te oogsten voordat de raaf het fruit op kan eten? 

Pim, pam pet, zo’n ouderwets spel, dit hadden we thuis ook. Het oefent letter herkenning en zet je creatieve denkvermogen flink aan. Hoe dan ook leuk om te doen, ook kan je het even tussendoor doen dat is ook fijn hiervan.

Story cubus, een creatief spel waarbij je de dobbelstenen gooit en een verhaal verzint met de plaatjes die je voor je ziet. Het stimuleert de creativiteit en is een spel waar veel gepraat bij moet worden dus ook goed voor de spraakontwikkeling.

Djeco Bisous dodo, een heerlijk spel vanaf 3 jaar, het doel is het kindje met kussen, beer en deken naar bed te brengen, die kaartjes trek je uit de stapel maar er zitten ook opdrachtkaartjes tussen zoals kietel de ander, geef/ontvang een kusje, miauw als een poesje etc. Echt een spel om thuis met je kind te doen. Vind het zelf niet geschikt voor Bij-1.

Outfoxed, ik ben een groot van van coöperatieve spellen waarbij je met elkaar tegen het spelbord speelt in plaats van tegen elkaar. Dit spel is nu onze favoriet, flink onthouden en strategisch nadenken hoort erbij. Echt een heel leuk spel! (ik heb dit spel via amazon.co.uk gekocht, vind hem niet zo gauw nu online misschien kan jij het ergens vinden.)

Rara wat ben ik, je doet een bandje met een kaartje om je hoofd zonder dat je zelf het kaartje ziet, je stelt allemaal vragen aan je medespelers om te raden wat er op je kaartje staat. Tijdloos spel, wordt ook veel bij gepraat.

Max de kat, een klassieker onder de coöperatieve spellen. Vogel, muis en eekhoorn zijn op weg naar hun holletje in de boom. Max de kat heeft honger en zit achter ze aan! De spelers zorgen samen voor de kleine diertjes. Elk diertje kent een korter weggetje. Maar… Max de kat kent deze sluippaadjes ook! Gelukkig kunnen we Max weglokken met een lekker hapje.

Hop! Hop! hop! Staat nog op mijn verlanglijst. Samenwerkingsspel. Het herderinnetje, haar schapen en haar hond moeten schuilen in de stal voordat de wind de brug wegblaast. Zullen alle spelers samenwerken om de schapen in de stal te krijgen? De spelers gooien elk om de beurt de dobbelsteen en verplaatsen een schaapje naar het platteland, de brug of de schaapskooi. Hierbij mag niet vergeten worden dat het herderinnetje altijd de kudde voorafgaat en dat de hond de troep altijd als laatste afsluit. Maar pas op wanneer ‘wind’ gedobbeld wordt, want dan moet de speler een pijler van de brug verwijderen en is ze niet meer zo stabiel als voorheen…. Zullen alle spelers samen ervoor zorgen dat de schaapjes, het herderinnetje en haar hond tijdig in de stal zijn, voordat de brug instort?

Voor de allerkleinste vind ik de Haba spellen ‘mijn eerste spellen’ veelal leuk, informeer bij de winkel welke zij aanraden.

Welke spellen speel jij graag met je gezin?

Voor het eerst gepubliceerd in januari 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *